Dan mobilnosti Zagrebačke županije

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
Upravni odjel za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju organizirao je u Jastrebarskom „Dan mobilnosti Zagrebačke županije“ koji se obilježava u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Izneseni su tom prigodom podaci da je Zagrebačka županija vodeća hrvatska županija po broju e-punionica, a i najviše električnih vozila u državi registrirano je na njezinom području. Sufinanciranjem Županije dosad je u gradovima i općinama postavljeno 28 e-punionica (i isto toliko pametnih klupa). Inače, ukupno su na prostoru Zagrebačke županije postavljene 53 e-punionice, dok ih je u cijeloj RH 211.

"Ova infrastruktura nije sama sebi svrha. Trebamo je umrežiti i dati joj nove sadržaje, kako bi razvijali drugačiji odnos prema okolišu i budućem razvoju. Također, njome potičemo i promjene u turističkoj ponudi i dolazak novih gostiju na naše područje", rekao je Josip Kraljičković, pročelnik UO za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju, dodavši da je krajnji cilj „transformirati“ Zagrebačku županiju u pametnu županiju.

"Županiju koja je umrežena u svim svojim dijelovima i koristi suvremenu tehnologiju. Zbog toga je iznimno važan projekt brzoga (širokopojasnog) interneta, na kojemu također radimo", rekao je Kraljičković, koji je govorio i o razvoju cikloturizma i njegovom utjecaju na mobilnost u županiji.

Od 2015., kada je pokrenut program razvoje e-mobilnost, Zagrebačka županija je u postavljanje e-punionica i pametnih klupa uložila 1,58 milijuna kuna. Inače, e-mobilnost je jedan od ključnih koncepata mobilnosti kojim se želi pridonijeti ispunjavanju ciljeva Strategije EU „20-20-20“, odnosno smanjenju stakleničkih plinova za 20 posto (u usporedbi s 1990.), 20-postotnom povećanju energetske učinkovitosti i 20-postotnom udjelu energije iz obnovljivih izvora.
Prije predstavljanja rezultata dosadašnjih ulaganja Županije u program e-mobilnosti, te govora o mogućnostima za daljnji razvoj, prisutne je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak.

Rekla je da je Jastrebarsko izabrano za obilježavanje „Dana mobilnosti Zagrebačke županije“ jer je to grad koji vrlo uspješno provodi projekte e-mobilnosti. Uz ostalo, vlastitim i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, nabavio je e-bicikle, gradska tvrtka „Vode Jastrebarsko“ kupila je pet električnih automobila, a Grad se uključio i u županijski prosjek postavljanja e-punionica i pametnih klupa.

"Vjerujem da slične projekte imaju i drugi gradovi u županiji i da ćemo svi zajedno, našim mjerama, doprinijeti da Zagrebačka županija postane pametna županija. Vjerujem također da će ulaganja u e-mobilnost doprinijeti i razvoju turizma"- rekla je zamjenica Žužak.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar, a o projektima e-mobilnosti koje Grad Jastrebarsko provodi govorio je Velimir Kokot, savjetnik za EU projekte. "Projektom „e-Jaska“, vlastitim i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, nabavili smo 15 električnih bicikla, gradskih i brdskih, namijenjenih cikloturistima, ali i zaposlenicima Grada i naših institucija. S projektom nastavljamo dalje, pa ćemo iduće godine sagraditi i visokosofisticiranu garažu za e-bicikle. Ona će biti i polazište za obilazak cikloturističkih ruta koje će biti otvorene u proljeće iduće godine", rekao je Kokot. Istaknuo je i nabavu pet električnih vozila, u vlasništvu tvrtke „Vode Jastrebarsko“, kojima će se kroz pet godina, samo na potrošnji benzina, uštedjeti oko 300.000 kuna.

Jastrebarsko ima dvije e-punionice, jedna od njih postavljena je uz financijsku potporu Županije koja je sufinancirala i postavljanje pametne klupe ispred Glazbene škole.

Prezentaciju „Poticanje projekata energetske učinkovitosti u prometu“ održao je Mario Klobučar iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nazvavši Zagrebačku županju „perjanicom elektromobilnosti“. "Imamo izuzetno dobru suradnju sa Županijom, ne samo u dijelu elektromobilnosti. Neki projekti koji su realizirani u županiji mogu se nazvati i pokaznima, poput toplane na biomasu u Pokupskom ili energetske učinkovitosti dvorca Lužnica", rekao je Klobučar. Naglasio je da je sektor prometa najveći pojedinačni sektor potrošnje energije, ujedno i sektor u kojemu se očekuje najbrži rast energetske potražnje.

"Od emisije CO² koja nastaje u sektoru prometa, 25 posto nastaje u urbanim sredinama", rekao je. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nastavio je, krenut će od iduće godine s intenzivnim poticanjem elektromobilnosti. "Raspisano će biti šest poziva za sufinanciranje, a dominantno će se odnositi na plug-in električna vozila. Do 2020., za ovakve aktivnosti, na raspolaganju imamo 115 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo aktivno surađivati", zaključio je Klobučar.


Vijesti