Energetska obnova kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici je završena!

Slika /Slike vijesti/Obnova škole VG 2021.jpg
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 30,8 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 15,1 milijun kuna, a preostalih 15,6 financirala je Zagrebačka županija, kao osnivač triju srednjih škola. Novouređenu zgradu škole obišao je župan Stjepan Kožić.
 
Tri škole, Gimnaziju, Ekonomsku i Srednju strukovnu školu danas polazi ukupno 1363 učenika, a o njima brine 176 nastavnika, djelatnika i osoblja škola. Energetska obnova koja je sufinancirana sredstvima Europske unije i Zagrebačke županije rezultirala je prelaskom iz energetskog razreda D, u energetski razred A, troškovi grijanja manji su za 81% što na godišnjoj razini i iznose 320.000 kuna, a u istom postotku bit će smanjena godišnja emisija CO2 čime su ostvarene značajne uštede, te ugodnost boravka u školi učenicima, nastavnicima i djelatnicima.
 
Energetskom obnovom zgrada je dobila toplinsku ovojnicu, zamijenjena je dotrajala drvena stolarija PVC stolarijom, uklonjen je limeni pokrov te je izvedena toplinska zaštita krova na granicama grijanog i negrijanog prostora. U učionicama su ugrađeni rekuperatori zraka, rekonstruirana je unutarnja rasvjeta, novi sustav pripreme potrošnje tople vode, nova toplinska podstanica, a smanjena je i emisija štetnih stakleničkih plinova za 80%.

„Ovo je treća energetski obnovljena škola na području Velike Gorice, koja uz OŠ Nikole Hribara i OŠ Vukovina, koje je energetski obnovio Grad, sada čini jedno ljepše naličje našeg grada“, rekao je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar.

„S energetskim obnovama nastavljamo dalje! Projekti su spremni za još šest škola i tri doma zdravlja, od kojih je jedan i velikogorički“, istaknuo je župan Kožić.
 


Vijesti