Objavljen Javni poziv za postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće

Slika /slike vijesti 2018/energetska kuća.jpg
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv fizičkim osobama građanima za dodjelu sredstava Fonda za postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u postojeće obiteljske kuće u Republici Hrvatskoj.

Sredstva će se dodjeljivati fizičkim osobama-građanima za postavljanje jednog novog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije:
- s kotlom na drvnu sječku/pelete ili s pirolitičkim kotlom na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode (sustav na biomasu) ili
- s dizalicom topline za grijanje potrošne vode i/ili prostora ili za grijanje i hlađenje (sustav s dizalicom topline), u postojeće obiteljske kuće u Republici Hrvatskoj.
 
Ukupna alokacija sredstava po objavljenom Pozivu iznosi 12 milijuna kuna, a korisnicima će se dodjeljivati sredstva donacije za opravdane troškove u iznosu do 35.000,00 kuna s PDV-om za sustav na biomasu ili do 45.000,00 kuna s PDV-om za sustav s dizalicom topline.
 
Pravo na sredstva Fonda sukladno ovom Pozivu mogu ostvariti građani ako su vlasnici ili suvlasnici  zakonito izgrađene obiteljske kuće, pod uvjetom da imaju prijavljeno prebivalište na adresi obiteljske kuće koja je predmet projektne prijave.
Osim ranije navedenih, uvjeti za sudjelovanje na Pozivu su, da je više od 50% površine obiteljske kuće namijenjeno za stanovanje, te da ista ima najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 m2.
 
Postotak sufinanciranja ovisi o području na kojem se nalazi obiteljska kuća, pa će tako do 80% povrata sredstava moći ostvariti stanovnici s područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60% građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svi ostali moći ostvariti do 40% bespovratnih sredstava.

Natječaj će biti otvoren do 31. prosinca 2018. godine, odnosno do iskorištenja sredstava, a više informacija o objavljenom Pozivu, potrebnoj dokumentaciji, potrebnim obrascima pronađite ovdje.