Objavljen Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Slika /Slike vijesti/slike vijesti 2019/kuca.jpeg
Poziv će omogućiti građanima da troše manje energije, da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca i na taj način uštede na troškovima za energiju, te da budu neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Podnošenjem prijave građani mogu osigurati sufinanciranje nabave i ugradnje kotlova na biomasu i dizalice topline, te sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode.

Ukupna raspoloživost sredstava iznosi 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći osigurati 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.
 
Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje, te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.
 
Obiteljske kuće moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, a vlasnici/suvlasnici prebivalište na toj adresi i suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

Glavni projekt je obavezan za prijavu, a izvješće nadzornog inženjera jedan je od dokumenata na temelju kojih će Fond vršiti i plaćanje. Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta i trošak stručnog nadzora, kako bi se izbjegle nestručno izrađene instalacije.
 
Natječaj je otvoren do kraja godine, odnosno do iskorištenja sredstava, a više informacija o Pozivu pronađite ovdje.
 


Vijesti