Održana konferencija ‘Dani regionalnoga razvoja i EU fondova’

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Šibeniku je od 5. do 7. listopada održana konferencija ‘Dani regionalnoga razvoja i EU fondova’. U  ime Zagrebačke županije konferenciji su prisustvovali župan Stjepan Kožić, zamjenica Nadica Žužak, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković, direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček te predstavnici gradova i općina Zagrebačke županije.
 
Tom je prigodom potpisan Sporazum o suradnji između Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sporazum o suradnji odnosi se na izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i provedbu Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cilj Ministarstva je osnažiti ulogu regionalnih koordinatora u provođenju politika regionalnog razvoja, ojačati partnerstvo između Ministarstva i regionalnih koordinatora te osnažiti administrativne, financijske i materijalne kapacitete u svrhu što bolje pripreme za iduće financijsko razdoblje i decentralizaciju sustava upravljanja i kontrole korištenja EU fondova.
 
Tijekom konferencije kroz dvanaest predavanja i radionica predstavljene su  Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, programi europske teritorijalne suradnje, kao i prezentacija INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora i Hrvatska-Srbija.
 
Konferenciju je organizirala Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i Europskih fondova, a sudjelovali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, zastupnici u hrvatskom i europskom parlamentu, brojni župani, gradonačelnici i državni tajnici.


Vijesti