U tijeku energetska obnova zgrade Područne škole Rakov Potok

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
S početkom veljače počela je energetska obnova zgrade Područne škole Rakov Potok. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Zgrada je građena 1930. materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti, pa je bila nužna njezina obnova kako bi se smanjili troškovi grijanja i električne energije te istovremeno značajno smanjila i emisija štetnih stakleničkih plinova.

Građevinski radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vanjskih zidova i izvedbu toplinske fasade, s termoizolacijom od kamene vune i završnim slojem od silikonske žbuke. Toplinski će se izolirati i stropovi zgrade. Krov zgrade, nakon rekonstrukcije, dobit će novi pokrov.

- S obzirom da se u školi ne odvija nastava, odmah s početkom obnove zamijenjena je vanjska drvena stolarija energetski učinkovitijom PVC stolarijom - pojašnjava voditelj projekta Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije. Dodaje da će staklene površine na južnim pročeljima zgrade dobiti i zasjenjenje.

- Već su obnovljene i dotrajale elektroinstalacije, a po završetku radova zgrada će imati i novu LED rasvjetu - kaže Kokot.
Strojarskim radovima predviđena je ugradnja kondenzacijskih plinskih kotlova spojenih u kaskadu vođenih vanjskom temperaturnom sondom, kao i rekonstrukcija sustava radijatorskoga grijanja s ugradnjom termoregulacijskih ventila. U ključnim dijelovima zgrade ugradit će se ventilacija s rekuperacijom zraka.

- Realizacijom svih planiranih mjera godišnja ušteda energije za grijanje bit će 84 posto, a godišnja ušteda primarne energije 82 posto. Također, očekuje se i godišnje smanjenje emisije štetnih stakleničkih plinova za 84 posto - dodaje Kokot. Nakon završene obnove zgrada će iz sadašnjega energetskog razreda "F" prijeći u energetski razred "B".

U sklopu projekta energetske obnove zgrade škole, koji se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", sanirat će se i kapilarna vlaga u zidovima te zamijeniti postojeće podne obloge u prostorijama. Ukupna vrijednost projekta je 2,42 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno je bespovratnih 856.000 kuna, dok je ostatak od 1,56 milijuna kuna osiguran u proračunu Zagrebačke županije.

- Planirano je da radovi završe do početka nove školske godine, a kompletna provedba projekta energetske obnove do travnja 2021. godine. No, na dinamiku radova znatno utječe, nažalost negativno, trenutna situacija izazvana pandemijom korona virusa. Stoga je za očekivati da će se rok završetka radova prolongirati - zaključuje pročelnik Kokot.


Vijesti