Završena energetska obnova Doma zdravlja Zaprešić

Slika /Slike vijesti/slike vijesti 2020/Dom zdravlja zaprešić.jpg
Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Zaprešić, ukupne vrijednosti 4.742.459,85 kuna, uspješno je privedena kraju. Energetski učinkovitu zgradu danas su obišli župan Stjepan Kožić, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.
 
O tome koliko je ova investicija značajna stanovnicima Zaprešića, ali i cijelog zaprešićkog kraja govorio je gradonačelnik Željko Turk. „Domu zdravlja Zaprešić gravitira čak 60 tisuća ljudi što najbolje govori da je riječ o centralnom zdravstvenom objektu na ovom području koji je vapio za jednom temeljitom obnovom“, zaključio je Turk.
 
„Zahvaljujući novom energetski učinkovitom omotaču godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 %, za rasvjetu 54 %, dok će godišnja emisija CO₂ biti manja za čak 80 %“, rekao je župan Kožić te istaknuo da će kvaliteta boravka osoblja i pacijenata biti daleko bolja nego prije, a da će ušteđena sredstva biti prenamijenjena za unapređenje rada primarne zdravstvene zaštite.
 
Ovaj vrijedan projekt provodio se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te su za njega osigurana bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.409.719,46 kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostalih 2.332.740,39 kuna. Projekt se provodio dvije godine, a obuhvaćao je kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova koji su rezultirali korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.
 
Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada se svrstala iz dosadašnjeg razreda D u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.


 


Vijesti